2015-07-12

A könyvelő, aki ért a vállalkozók nyelvén

Vállalkozásfejlesztés

0  hozzászólás

Böröczky Zsuzsa már négy éve tanít Elit Coaching Programomban, hiszen legfőbb specialitása, hogy végtelenül egyszerű módon képes a vállalkozók nyelvén beszélni a pénzügy, adózási, könyvelési témákról.

Engedd meg, hogy bemutassam Neked azt a fantasztikus hölgyet, akivel idén közösen indítottuk el 30 napos pénzügyi videótréning sorozatunkat! 

A videóblog megtekintéséhez, az oktató anyagok letöltéséhez és kommenteléshez, kattints ide!

Hallgasd meg a videótanítást Mp3-ban!

Iratkozz fel ingyenes 30 napos videótréning sorozatunkra!

 

Összegzés

Böröczky Zsuzsa már négy éve tanít Elit Coaching Programomban vállalkozói pénzügyeket, ahol már szokássá vált, hogy a tanítás előtt, kiteszünk egy üveg pálinkát az asztalra, hogy drága coachingosaim kicsit ellazuljanak, és bátorságot merítsenek a nehéz téma előtt.

Zsuzsa specialitása, hogy olyan egyszerű módon képes a vállalkozók nyelvén beszélni a pénzügy, adózási, könyvelési témákról, hogy nem csak rájövünk, mit kéne kérdeznünk a könyvelőnktől, de rögtön harakirit is követünk el, hogy eddig, miért nem csináltuk.

Pongor-Juhász Attila: Mik voltak a fő pontok a karrieredben, amiknek köszönhetően eljutottál idáig?

Böröczky Zsuzsa: Már a közgazdasági szakközépiskolában könyvvitel tanárnak készültem, majd elkerültem a budapesti közgadaságtudományi egyetemre, ahol már az egyetemi éveim alatt, elkezdtem tanítani, középfokú mérlegképes könyvelőket képeztem. Igazából, ez volt az első lépés.

PJA: Hogy jött a svéd csavar? A tanítástól a vállalkozásig?

BZS: Miután az egyetemet elvégeztem, elmentem egy könyvelő céghez dolgozni, ahol 4 hónap után eldöntöttem, hogy ez a világ nem nekem való. Én vállalkozó szerettem volna lenni.

Úgy hogy meg is csináltam a könyvelői irodámat, ami a mai napig működik. Ekkor a vállalkozásom mellett még tanítottam, egy közgazdasági szakközépiskolában egy osztályt érettségiig elvittem, de a család és a gyerekek miatt az a tanítás elmaradt, és ott jött az a felismerésem, hogy én ezt nagyon nagyon szeretném továbbcsinálni. Ahogy ezt kimondtam, meg is keresett több szakmai továbbképző cég.

Ez volt az a fordulat, mikor rátaláltam az igazi pályámra – a vállalkozók, könyvelők továbbképzésére. Akkor még megbízásra, kisebb cégek felkérésére tartottam ilyen továbbképzéseket.

Megint egy meghatározó pillanat volt, mikor először kellett mikrofonba beszélnem. Előtte már tartottam 30-40 fős előadásokat, de ott még elég volt a hangom, a habitusom. Majd kaptam egy felkérést az adótanácsadók egyesületétől, ahol az alelnök a pályám kezdetén a mentorom volt, és ő ajánlott be egy 4-500 fős rendezvényre. Roppantul izgultam, de nagyon vártam a feladatot.

Ma már azt mondom, ez a gyakori, és már nem okoz problémát. A rekordom, hogy egy évben közel 60 előadásom volt, a legnagyobb rendezvény pedig 1200 fő vett részt.

PJA: Mit tesz a vállalkozásod a vevőidért?

BZS: Amit mi a vállalkozásunkban megfogalmaztunk célként, hogy a könyvelőket arra tanítsuk, hogyan beszéljenek a vállalkozókkal, a vállalkozók nyelvén. Hiszen a mi nyelvünk nagyon speciális, mi egymásközött nagyon jól megértjük egymást.

PJA: Tehát egyrészről van a saját könyvelői irodád, másrészről pedig a tanításod. Ma mekkora ez a tanítási volumened?

BZS: Igazából, az arányokat nem tudnám megállapítani, mert mindkét vállalkozás párhuzamosan fut, sőt van egy harmadik is, hiszen bejegyzett könyvvizsgálóként is dolgozom. De a könyvelői és könyvvizsgálói munkám nagyon sok segítséget ad nekem abban, hogy a vállalkozók, a könyvelők felé olyan problémákat tudjunk felvetni, ami a mi könyvelőirodánkban is felmerül.

Tehát énnekem már a nagyobb részt a vállalkozásomban az előadások, a cikkek, a tanítások teszik ki, de a könyvelőirodában is nagyon nagy szerepem van, mert a saját vállalkozóinkkal is én tartom a kapcsolatot. Úgy alakítottuk ki a vállalatstruktúrát, hogy a kolléganőim precíz munkával elvégzik a könyvelést, míg az én területem a kommunikáció, hiszen a tanításaim erről szólnak. Így épül a két vállalkozás lényegében egymásra.

PJA: Mi most az a terület, amivel kapcsolatban a legtöbb kérdést kapod vállalkozó ügyfeleidtől? Miben segített őket a legtöbbet?

BZS: Egyértelműen, számukra is a legfontosabb a vállalkozásukban az adóoptimalizálás legális kereteken belül elmenjen a legprofibb szintig. Nekünk 100 ügyfelünk van, de nincs két egyforma eset, nincs két egyforma vállalkozás. A másik legfontosabb kérdés az az időpontokra irányul. Ugye a vállalkozók cashflow szemléletűek, neki az a fontos, hogy a pénze, amit bevételként, kiadásként menedzsel, mikor érkezik be, és mikor kell adót fizetni. A könyvelői munka nem cashflow szemléletű. Mi az adót, az eredményt a törvényeknek megfelelően számoljuk és sokszor teljesen eltér a két szemlélet egymástól, és ebben nagyon nagyon nehéz megtalálni az összhangot. Persze sokkal könyebb, ha erre egy cég nyitott.

PJA: Zsuzsi, te miért akarsz vállalkozni?

BZS: Hát, most mondjam azt, hogy mert akkor megyek szabadságra, amikor akarok? De ezt sok vállalkozó elmondja, ahogy azt is tudjuk, hogy ők vannak legkevesebbet szabadságon. Azért szeretek vállalkozni, mert ebben meg tudom valósítani önmagamat. Így tudok nem csak magamnak, hanem más vállalkozóknak is segíteni.

PJA: Szerinted, mi a sikered titka?

BZS: A nyitottság. Nem tudok másra gondolni. A kapcsolat, az a nyitottság, amivel mi az ügyfeleinknek próbálunk segíteni, az az, ami sikerre vezet.

PJA: Mi volt az eddigi életedben a legjobb dolog, amit csináltál?

BZS: Nagyon nehéz sorba állítani, mert sok jó dolgot csináltam. De az egyik legjobb, mikor az első könyvem megjelent. Amikor az ember átlép egy korlátot, és úgy érzi, igen, ezt is megcsináltam, akkor abban a pillanatban az a legjobb. Nyilván a következő könyveim is jók lettek, de mégiscsak az volt az első. Vagy amit említettem, mikor először ki mertem állni egy nagyobb közösség elé, és utána megtapsoltak.

PJA: 18 éves vállalkozói háttérrel, szerinted, mi az a 3 legfontosabb vállalkozói készség, tudás, ismeret, amivel rendelkeznie szükséges annak, aki egy tartósan sikeres vállalkozást akar felépíteni és működtetni?

BZS: Én mindenkinek javaslom azt, hogy gondolkozzon el azon, hogy a vállalkozásában, milyen felelősséget vállal el. Az egyik nagy probléma, amit gyakran tapasztalok, ha nem kellő felelősséggel dolgozunk az alkalmazottainkért. Sok vállalkozó nem látja át, hogy nem csak az alkalmazottaiért, hanem azoknak a családjaiért is ő felel. A másik, hogy a pénzét megfelelően be tudja osztani. Tudjon megfelelő sorrendet állítani. A harmadik pedig azon a terület, ahol dolgozik állítsa fel azt a célcsoportot, és azt a folyamatot felállítani, amivel ő majd sikeres lesz.

PJA: Egy utolsó kérdésem van. Ugye három csodálatos fiad van, és ha úgy hozná a sors, hogy holnap erről a világról itt az ideje elbúcsúzni, akkor mit hagynál itt a fiaidnak üzenetként, milyen életfilozófiát?

BZS: Húh, hát kirázott a hideg ettől a kérdéstől. Amit mindenképpen el tudnék mondani, az az, hogy valósítsák meg álmaikat, ezért tegyenek meg mindent, és bárhova is sodorja őket az élet, mindig el tudják mondani, hogy ők mindent megtettek érte.

PJA: Nagyon szépen köszönöm!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

A szerzőről

Pongor-Juhász Attila

​​​2017-ben azt a célt tűztem ki, hogy 2020-ig 100.000 magyar vállalkozóval osztom meg azt a gyakorlatban is kipróbált tudást, amit közel 100 000 dollár befektetésével szereztem meg a világ vezető üzleti és marketing tanácsadóitól.


Kulcsszavak

blog, Böröczky Zsuzsa, imádok vállalkozni, Interjú, Pénzügyek, PJA, Pongor-Juhász Attila, vállalkozói pénzügyek, Video


Hogyan lesz mégis 2020 a legjobb üzleti és magánéleti éved?

Ingyenes webinar: Tervezzük meg közösen május 25-én a külföldi + magyar szakértő vállalkozók segítségével! Online akciótervezés a program utáni 220 napra!

>