2020-01-03

Így tartsd meg a lendületedet és érd el a célod vállalkozóként!

Célkitűzés és Megvalósítás

0  hozzászólás

A legtöbben újévi fogadalmakat teszünk, célokat tűzünk ki, hogy na most biztosan megteszem ezt vagy azt, pl. lefogyok, megtanulok angolul, és akkor amikor megígérjük magunknak ezt, még úgy is gondoljuk. Aztán eltelik néhány nap és ez a lelkesedés lelohad. Napról napra veszít az erejéből…


Hogy miért nem sikerül elérned a célodat és mik a garanciák arra, hogy tudod mégis megvalósítani őket? Erről mesélek a mai blogomban.

More...

Tudjátok-e hogy mi a célmegvalósítás két legnagyobb akadálya?

Az első a perfekcionizmus a második a halogatás.

Mi a gond a perfekcionizmussal? Itt Magyarországon, ebben a porosz oktatási rendszerben minket arra kondícionáltak, hogy az egyedül elfogadható jegy az az ötös. Sajnos sokan abból indulnak ki – tisztelet a kivételnek -, ha valamit nem tudsz, akkor az már rögtön négyes. Nem azt nézik, hogy amennyit tudsz az mennyi, hanem amit nem tudsz, azt osztályozzák vissza. Ez a fajta tökéletességre törekvés ez kicsi gyerekkorunktól kezdve, de visszamenőleg generációkon át belénk van kódolva. Mi szülők ezt adjuk tovább a gyerekeinknek…

Ezért amikor nem állsz neki egy célt megvalósítani, az van benned, hogy de hát ezt nem fogom tudni elsőre tökéletesen megcsinálni. Innentől kezdve halogatod, pedig ott álltál a barlang előtt, és végül nem léptél be.

Tehát tudnod kell, hogy a perfekcionizmus és halogatás, az a tökéletességre való törekvésből ered.

Mik azok a garanciák, amik ahhoz kellenek, hogy a célod végig is csináld?


1. Jelenlegi szokásaink számbavétele


Ez azért nagyon fontos, mert ahogy Jim Rohn tanítja nekünk, ha ugyanazt csinálod, mint korábban, továbbra is ugyanazt az eredményt kapod.


Kiindulópont, vedd górcső alá a jelenlegi szokásaidat. Kezd el végig gondolni, megvan a célod, és amivel ma, nap mint nap töltöd az idődet. Hánykor kelsz? Mit csinálsz utána? Mennyit utazol a munkahelyre? Sorolhatnám… Ezek azok a szokások, amit öntudatlanul is működtetünk, ezek segítik-e az új célodat vagy éppen gátolják?


Ezek a szokások lesznek a legfontosabb változtatási területek. A szokás kialakítása azzal kezdődik, hogy beazonosítod, mi gátol az új célhoz és mi támogat. Ami gátol, azt tanuld meg, hogy sohasem tudod megtörni, vagy kiirtani. Egy szokás, ami a rutinoddá vált, elkísér életed végéig. A kérdés azonban az, hogy ezt az úgymond hátráltató szokást, milyen új, a célodhoz vezető új szokással tudod felülírni, erősíteni?


Tudd, hogy hol tartasz most!


Ha tudod mi akadályoz, ha tudod mire van szükséged, nézd meg van-e olyan szokás, amit most kellene kialakítani!


Ahogy tanítja nekünk Samuel Johnson, a szokás láncait túl gyengének érezzük egészen addig, amíg túl erősek ahhoz, hogy el tudjuk szakítani.


Nagyon nagy kihívás felülírni egy szokást.


Sokan kérdezik tőlem, hogyan tudod bepréselni az amúgy nagyon zsúfolt napirendedbe, amikor úgyis időhiányban szenvedsz? Csak úgy tudod megtenni, ha korábban kelsz vagy tovább maradsz fent.

 

Alakíts ki egy új ritmust. 


Például az önképzésnél maradunk, én úgy kezdtem el, hogy minden reggel egy órával korábban keltem. Így tudtam felszabadítani azt az időt magamnak, hogy azzal tudjak foglalkozni, ami fontos.


2. Vizuális segédeszközök


A vizuális segédeszközök azok, amik igazán rajta tartanak az úton. 


Mik lehetnek ezek?


A célkártyád - legyen mindig nálad, olvasd el és éld át, pozitívan lásd magad ott, ahogy eléred a célod, így tudsz fókuszált maradni, tedd el a pénztárcádba


Álomnapló – folytasd a bakancslistádat, folyamatosan vezesd, álmok, vágyak, sikersztorik legyenek benne, akadályok amiket legyőztél, vagy a győzelmeid legyenek benne


Álomtabló – parafatábla, amire kiteheted azokat a képeket, idézeteket, rajzokat, amik inspirálnak téged. Lásd vizuálisan. Képek amik inspirálnak és rajta tartanak téged az úton – ezt akár kivághatod újságokból.


Megerősítések – mondatok, fogalmazz meg magadnak egy megerősítő üzenetet, mondatot, hogy képes vagy, meg tudod csinálni! Mik ezek a mondatok? Fogalmazd meg és tedd ki magadnak. Lásd, halld, olvasd! Jelen idejű pozitív érzésekkel legyenek teli ezek a megerősítő mondatok. Légy kreatív!


Nagyon fontos a belső pozitív dialógus – ahogy magaddal kommunikálsz nagyon fontos, hogy képes vagyok megcsinálni! Bármi ami neked fontos. Ezzel tudod a kételyeidet kezelni. Ne másoktól várd, hogy téged inspiráljanak, add meg magadnak az inspirációt.


Győztes vagyok! Képes vagyok rá! Meg tudom csinálni!


3. Emberek


A te feladatod, tudni hogy mit akarsz és miért akarod? Aztán találd meg azokat akiknél ott a hogyan? Az emberek, akikre támaszkodhatsz, az egy kulcsfontosságú garancia. Vedd magad körbe olyan emberekkel, akik a jövődre emlékeztetnek, és nem a múltadra. Menj olyan emberek társaságába, akik felemelnek, hisznek benned, ehhez tanulmányozz sikeres célmegvalósítókat. Ehhez olvass könyveket, nézz filmeket, példaértékű embereket keress.


A sikeres emberek, sikeres emberekkel szeretnek időt tölteni.


Legyen mentorod, akik segítenek. Olyan emberekkel vedd körbe magad, akik hasonló irányba néznek és inspiráljátok egymást.


Te kikkel töltöd az idődet?


4. Motiváció, ünneplés, díjak és örömök


- amikor megcsinálod vagy a nagy célt, vagy a kis részcélt.


Sokszor beleesem abba a hibába, hogy megcsinálok valamit és máris megyek tovább azonnal. Nem álok meg pihenni, egy kicsit hátradőlni.


Nagyon fontosnak tartom a hálaadást, hogy tudj hálát adni.


Tudom, hogy sokkal több leszel, ma, holnap, azután. Tudom, hogy jönnek a nehézségek, és voltam ott én is.. Nem az a gond, hogy hányszor fogsz elesni? Hanem hogy hányszor kelsz fel. Tudj minden este hálát adni azért a napért azoknak, akikkel azt a napot töltötted.

A hálaadással emeljük a rezgésszintedet, a hálaadás egy pozitív energia, és minél többet tudsz adni, annál többet tudsz visszakapni. Vezetheted a naplódban, hogy miért vagy hálás.Ha te is változtatni akarsz, gyere tűzd ki a Te ambíciózus célodat. Minden év elején megrendezzük a legrangosabb célkitűző eseményünket, ahol népszerűsítjük üzletfeleink között az általunk is használt, legsikeresebb évtervező módszert.


Az utolsó alkalom, hogy jelentkezz!


XII. ÜZLETI ÉVINDÍTÓ CÉLKITŰZŐ EDZŐTÁBOR
Hogyan lehetsz vállalkozóként időmilliomos és profitban gazdag , 5 egyszerűen megvalósítható lépéssel?

Mi lenne, ha 365 nap múlva visszatekintenél és büszkén elmondhatnád, hogy „Igen, 2020. volt az eddigi legnagyszerűbb évem”!

Képzeld el, ha azt mondhatnád, hogy:

 • Igen, megvalósítottam minden kitűzött üzleti célomat!
 • Végre megírtam és sikerült kiadnom a szakkönyvemet!
 • Beköltöztem álmaim irodájába: napfényes, panorámás ingatlanba!
 • Teljesítettem régi nagy álmomat: lefutottam a maratont!
 • Elértem az ideális testsúlyomat, csúcsformában vagyok!
 • Végre elindítottam egy teljesen új vállalkozást is!
 • Kifizettem a 29 millió forintos hitelemet és minden tartozásomat!
 • Megtöbbszöröztem az üzleti vállalkozásom nyereségét és lelkes dolgozóim vannak!
 • Csupa tartalmas és élménydús programom van a családommal és barátaimmal!
 • Sikerült lediplomáznom és új hobbikkal is gazdagodott az életem!
 • Végre álomnyaralást tölthettem Cook-szigeten, jut időm az aktív pihenésre.

Ha már a könyveknél és Dan Sullivannél tartunk, tudtad, hogy a XII. Évindító Célkitűző Edzőtáborunk VIP napi jelentkezői megkapják ajándékba
Dan Sullivan következő, az évindítóra megjelenő: Rés és nyereség című könyvét?


Ha tetszett ez a blogbejegyzés, oszd meg ismerőseiddel, ha kérdésed van, akkor pedig írd ide hozzászólásban.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

A szerzőről

Pongor-Juhász Attila

​​​2017-ben azt a célt tűztem ki, hogy 2020-ig 100.000 magyar vállalkozóval osztom meg azt a gyakorlatban is kipróbált tudást, amit közel 100 000 dollár befektetésével szereztem meg a világ vezető üzleti és marketing tanácsadóitól.


Kulcsszavak


Tanulj - Szórakozz - Profitálj

Online tematikus tudástár kisvállalkozóknak. Tanuld magad sikeres vállalkozóvá! Bevételnövelő technikák, időt felszabadító tréningek. Egyszerűen, érthetően, vállalkozói nyelven.

>