2020-02-21

Ki szabadít fel neked időt?

Vállalkozói Észjárás

1  hozzászólás

Eddig akármilyen piackutatást végeztünk a vállalkozók körében és azt kérdeztük, mi a legnagyobb frusztrációjuk a vállalkozásukkal kapcsolatban, toronymagasan a „nincs elég időm” válasz érkezett. Miért nincs időd, és hogyan tudsz ebből mégis többet varázsolni?

Erről mesélek a mai blogbejegyzésemben.

More...

Ahhoz, hogy önjáró vállalkozásod legyen az egyik de legfontosabb, hogy tisztában legyél az időmilliomos vállalkozó észjárással.

Időmilliomos Vállalkozó észjárás

Sokszor hallom a következőket, Attila, nekem vevőszerzésre van szükségem, mert ott van a legnagyobb problémám, aki már kicsit szofisztikáltabb, azt mondja, nekem a listaépítéssel van gondom, aki még felkészültebb azt mondja, segíts nekem az ideális avatarom megtalálni, a jövendőbeli vevőm tipizálni, hogy hogyan tudom még jobban utolérni. Ez is különféle szint. Aztán olyanokat hallok, hogy engem hagyj békén az észjárással, ami engem igazán érdekel az az, hogy lesz nekem több szabadidőm!

Nekem, ha kiemelhetem, hogy mi volt az egyik legfontosabb tanulmány, képzés, amit semmiképpen nem cserélnék el, az a vállalkozói észjárásom fejlesztése. Ezt tanulom Bob Proctortól, ezt folytattam Dan Sullivannél, ők azok, akik olyan tudáshoz juttatnak engem hozzá, ahogyan a vállalkozásomat fejlesztem, saját magamat alakítom át, a kollegáim életére és végsősoron a Ti életetekre vagyok hatással.

Azt gondolom kulcskérdés, hogy az észjárással legyünk tisztába.

Olyan témák vannak ebben az időmilliomos vállalkozó észjárásban, mint a célkitűzés, végigcsinálási stratégiák, az időgazdálkodás, a különféle új szokások, amiket célod eléréshez szükséges bevezetned. Vagy itt van a golyóálló önbizalom, ami nekünk vállalkozóként a legnagyobb kihívás, hogy saját magunkat mindig energikus, „add nekem ide az oroszlánt” állapotba tudjuk hozni! Lehet, hogy rosszul alszol, felébredsz éjszaka mert rémálmaid vannak, a gyerek, a feleség, a férj, a vevők, a munkatársak…, és sorozatban minden nehézség van.

De nekünk vállalkozóként az erőt, a stabilitást, a nyugalmat szükséges sugároznunk kifelé, aminek fontos része, hogy bízz magadban, és ez egy tanító elem, ami megtanulható.

Ma ebből a nagyon sok elemből egyet emelek ki neked, és arra kérlek csukd be a szemed és gondolkozz el ezen a kérdésen:

„Jelenleg mi az, amit nem tud megadni neked a vállalkozásod?”

Ugyaninnen indultam én is, és higgyétek el, vannak olyan napok, amikor nekem is kihívás az idő.

Nézd csak meg torontói mesterem Dan Sullivan tanítását, mi az a 4 vállalkozói szabadság, amit meg tud adni nekünk a vállalkozás:

 • A pénz szabadsága
 • Az idő szabadsága
 • A kapcsolatok szabadsága
 • Az életcél szabadsága

De legyen itt egy kedves kanadai barátom Stu McLaren gondolata:

Egy vállalkozó két stresszel néz szembe,

 • Az első stressz a pénzért, amikor nincs neki…
 • A második stressz az időért, amikor már van pénze…

Én is a mélyből indultam, több tíz millió forint adósságból, érzelmileg szintén ott voltam lent. Szükség volt minden pénzre, hogy kifizessem az adósságokat, felépítsem az új cégemet, új rendszereket dolgozzak ki, magamon dolgozzam. Most azt élem, hogy stresszelek az időért. Annyi klassz projektem van, annyi jó dolog van az életemben, hogy bizony szükséges priorizálnom, szükséges az időmet hatékonyan eltölteni.

Nézzük az idő kényszerét!

Vannak kényszervállalkozók, hívjuk őket szakértő vállalkozóknak, akik csináltak maguknak egy munkahelyet. Számtalan ilyet ismerek, sőt én is így kezdtem, kényszerből indultam el, értettem egy szakmához, értékesítő voltam, és azt mondták nekem, akkor alkalmazunk, ha kiváltasz egy BT-t, és beszámláztam. Én akkor egyáltalán nem akartam vállalkozó lenni. Amikor felépítettem ennek a bázisán egy új céget, rájöttem, hogy én dolgoztam benne orrvérzésig. Igaz, hogy volt egy asszisztensünk, titkárnőnk, aki egy csomó dolgot elintézett, de én voltam az értékteremtő, én voltam teljes mértékben benne, végül rájöttem, hogy valójában csináltam magamnak egy munkahelyet.

Vannak a szerelemvállalkozók, akik akkor is csinálnák, ha nem fizetnék meg, de a végén jól elfáradnak. Mert szerelemből csinálják, amit csinálnak, nem figyelnek oda a pénzre, az árrésre egyáltalán nem, árat emelni nem tudnak és nem is mernek. Nekünk erkölcsi kötelességünk vállalkozóként elkérni az árat, a megfelelő árréstartalmú árat.

Nem azzal szolgálod a vevőidet, magadat, a családodat, hogy „olcsójánosként” alacsony áron dolgozol.

Szükséges magadat fejleszteni.

Amikor én elindultam 2008-ban, az első áttörés nálam az volt, amikor Bob Proctor csináltatott velem egy gyakorlatot, hogy miért érsz sokkal többet, mint amit most árazol. Óriási mentális gyakorlat volt.

Hiába mész el egy marketing technikai tréningre, ahol megtanulhatod az ellenállhatatlan ajánlat összes elemét, ha egyszer szükséges leírnod az árat, azt nem mered megtenni, mert attól rettegsz, hogy mit fognak szólni, pénzéhesnek fognak tartani, a meglévő vevőim el fognak menni, akkor mi lesz, és jön az összes többi félelem.

Egy igazi vérbeli vállalkozó nem erre vágyik!

Egy igazi vállalkozó tudatosan vágyik a több szabadidőre és a több profitra.

A nagy kérdés, hogyan lesz neked is több pénzed és több profitod?

Az első feladatom ebben az időmilliomos vállalkozó észjárás tananyagomban, hogy írd össze mik azok a tevékenységek, amiket IMÁDSZ csinálni a vállalkozásodban? Mik azok, amik örömmel, lelkesedéssel töltenek el, amit egész nap csinálnál.

A második kérdésem az, hogy szedd össze az UTÁLOM listádat, azokat a dolgokat, tevékenységeket, amiket szívből utálsz, nem érzed benne magad kompetensnek, kényszerből csinálod, amik totálisan elrabolják, leszívják az életenergiádat.

Akkor itt elmondom az én listámat.

Amit imádok csinálni:

 • ilyen webinárokat tartani
 • ennél jobban az élő rendezvényeket szeretem, amikor szemben látlak is benneteket, amikor látom a reakciódat, az áttörést amikor megérted a tanításomat

Utálom lista:

 • mindenféle adminisztrációs feladatot, excel táblát böngészni, stb…

Amikor utálom feladatokkal találkozol, az nem jelenti azt, hogy azt neked kell csinálnod.

Azt ígértem, segítek neked időmilliomos vállalkozóvá válni, aki imádja amit csinál. Akkor csinálja, amikor akarja, amennyit akarja, az pedig nincs benne, hogy olyan dolgot kell csinálni, amit utálsz. Most mondhatod, hogy Attila rendben, de nekem szükségem van azoknak a feladatoknak az elvégzésére is.

Értem én, de gondold át, ezt neked szükséges csinálni?

Most megtanítom neked a tevékenységtervezőt használni, amit a Masters Club csapatomnak fejlesztettem.

Elmagyarázom hogyan használd, fontos megtudni, ki fog neked szabadidőt felszabadítani?

Ha nézed a tervezőt, a legfelső sora a „napi eredmény céljaim”. Írd fel, hogy aznap mi az a 3 cél, amit el akarsz érni?

Ezt követőan a nap folyamán elkezdesz dolgozni, írd le az időt, hogy pl. 8:20 – 9:30ig mi volt a tevékenység, amit csináltál?

Nagyon fontos, hogy itt három szintjét tipizáld a tevékenységednek:

 • Mennyire vagy rendszer-fejlesztő, mennyire tervezed meg a dolgaid?
 • Menedzser vagy irányító? vagy
 • Beosztottként, alkalmazottként végezted a feladatod, azaz effektíven te csináltad-e a feladatot?

Következő oszlopban, döntsd el, hogy fizetős vagy nem? Fizettek -e érte vagy nem? Ezután döntsd el, hogy imádod-e vagy sem? Az utolsó oszlop, ha utálod, akkor kinek tudod átadni?

Mondok egy példát.

Itt vagyok, éppen webinart tartok. Reggel korán keltem, a csapattal korán itt voltunk, mindent előkészítettünk, kezdjük, ami tart kb. 3 órát. A tevékenység önmagában egy beosztotti szint, fizetős, imádom csinálni, amit nem akarok átadni. de van olyan tevékenység, mint a bértárgyalás, ami egy menedzseri szint, nem fizetős, nem szeretem, kinek adom át, majd ha lesz egy operatív vezetőnek. Prezentáció készítés, amit még most én csinálok, de már van akinek szívesen átadnám, hogy nekem csak a finomhangolás maradjon.

Nézd meg hány százalékban dolgoztál a vállalkozásodON és hány százalékban a vállalkozásodBAN?

Gondold meg, amikor rendszer-fejlesztő vagy de még irányítod is a vállalkozásodat, akkor rajta dolgozol, amikor a beosztott munkatársként, akkor effektíven akkor benne dolgozol.

De ezzel sincs baj, ha imádod csinálni.

Aztán este írd oda a napi 3 győzelmedet, mik azok, amik büszkeséggel töltenek el az adott nap.

Nagyon fontos az a rész, hogy továbbfejlesztési ötleteim. Pl. el fogok indítani egy személyi asszisztensnek a kiválasztását, valamit továbbadok, vagy holnap jobban szervezem az életemet, vagy bármi, amitől a következő nap sikeresebb lesz.

***

Szóval nincs időd. Nincs időd konferenciákra, időt rabló több napos coaching programokra járni. De azért szeretnél tanulni fejlődni a saját tempódban, olyan időbeosztással, ami neked sokkal megfelelőbb? Netán vezetés, futás, mosogatás közben hallgatnál oktatóanyagokat? Vagy otthonról

Képzeld, egy teljesen új oktatási rendszert álmodtam meg neked:

egy olyan online vállalkozói tudástárral készültem, amely a magyarországi piacon elérhető legátfogóbb tudást és gyakorlati elemeket fogja neked biztosítani.

Friss, profitodat és az idődet felszabadító technikák.

Összegyűjtöm neked a csapatommal, és folyamatosan fejlesztem számodra a legjobb vállalkozás fejlesztő módszereim.

Mindezt egy olyan formában teszem elérhetővé, amely valóban szórakoztató és élvezetes lesz számodra.

Ugye hogy izgalmasan hangzik?

Ide kattintva, február 27-én éjfélig, még a kedvezményes áron lehetsz tagja Te is 1 évig a vadiúj online tudástárunknak. Azonban ez csak a gyorsan cselekvőknek jár.

Már több mint 137-en csatlakoztak, most pedig rajtad a sor!

Már több mint 137-en csatlakoztak, most pedig rajtad a sor!


Letöltés és meghallgatás

Ha szeretnéd a blogot nyomtatott formában (.pdf) olvasni, vagy csak a hangfájlt meghallgatni, alábbi elérhetőségeken megteheted.

Hallgass minket
 Podcast 
Elolvasom inkább
PDF fájlt kérek

>> Kattints ide és töltsd le a blogot .pdf formátumban


Írd meg kommentben, hogy tetszett a cikk, vagy azt is, ha maradtak benned kérdések a témával kapcsolatban.

Köszönöm, ha a bejegyzést megosztod vállalkozó ismerőseiddel.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  A szerzőről

  Pongor-Juhász Attila

  ​​​2017-ben azt a célt tűztem ki, hogy 2020-ig 100.000 magyar vállalkozóval osztom meg azt a gyakorlatban is kipróbált tudást, amit közel 100 000 dollár befektetésével szereztem meg a világ vezető üzleti és marketing tanácsadóitól.


  Kulcsszavak


  Tanulj - Szórakozz - Profitálj

  Online tematikus tudástár kisvállalkozóknak. Tanuld magad sikeres vállalkozóvá! Bevételnövelő technikák, időt felszabadító tréningek. Egyszerűen, érthetően, vállalkozói nyelven.

  >